Laatste nieuws items van brandweer Schouwen-Duiveland


( 23 - 03 ) Zaterdag deed een team van Post Zierikzee mee aan de HD Vaardigheidstoetsen provinciaal georganiseerd door de Post Dreischor.De inzet daar bestond uit het bestrijden van een brand in een loods van een kwekerij. In de loods stond een hoogwerker in brand , ook was er een dieselbrand door uitstromende vloeistof. In de loods werd 1 slachtoffer vermist. Katwijk behaalde de 1e plek , Kerkwerve de 2e en s'Gravenpolder 3e , deze 3 gaan door. Zierikzee eindigde op plaats 6 van de 10 deelnemers .


( 05 - 01 ) Dit jaar werd de kerstboomverbranding al weer voor de 17e maal georganiseerd . Na een kleine stilte in 2018 , omdat de vergunning niet tijdig rondkwam , werd dit jaar de draad weer opgepakt , in nauwe samenwerking met St. Hart van Poort Ambacht. Vanaf 2 uur in de middag konden op de diverse inzamellocaties de bomen weer worden ingeleverd door de kinderen.De weersomstandigheden waren goed , weinig wind en droog weer. Na 4 uur s 'middags werden alle bomen droog en wel door materieel van ondernemers vanuit de brandweer richting stookplaats verreden , ditmaal op het overloopterrein van de parkeerplaats op de oude locatie van het gemeentehuis.. Daar werden de bomen in een aantal containers opgestapeld om zo te worden verstookt Het aantal bomen was een beetje te groot om allemaal in de containers gestapeld te krijgen .De lawaai/lampion optocht starte vanaf het parkeerterrein van de Aldi . Om klokslag 7 uur liep de stoet ,voorafgegaan door een brandweerauto naar de wachtende stapel kerstbomen op het stookveld. Nadat het publiek zich op de wegen rondom de stapel had verzameld konden de stokers de vlam in de berg zetten en vielen de droge bomen ten prooi aan de vlammen. Onder het genot van warme chocolademelk en Gluhwein werden ook de nodige nieuwjaarswensen onder het publiek gedeeld. Het droge weer en de zichtbaarheid van de locatie zorgde voor een grote opkomst.Nadat de vlammen de bomen hadden verslonden werden de overige bomen nog in de container gedeponeerd .

Klik Hier voor Foto Verslag Kerstboomverbranding 2019


( 20 - 10 ) Zaterdag rond de klok van twee uur vertrok de ZZ 4 vanuit de haven van Zierikzee voor de jaarlijkse vistocht van de Brw blusgroep Zierikzee. Gevist werd er dit jaar eerst in het Schaar van Colijn. Onder het genot van een heerlijk oktober zonnetje werden er slechts 3 kleine scharretjes boven gehaald. Tegen zessen werd het anker gehaald en koers gezet richting Roompot om te kijken of de komst van de vloed nog wat bracht , maar ook daar viel de vangst tegen , twee Wijtingen en een Tong.Aan B. van Genderen de eer de beker mee naar huis te nemen voor de meeste centimeters vis , 2e werd J Boot en 3e T den Breejen. In totaal btrof het 149 cm vis .Het werk van de kok en het practige weer maakten de tocht toch tot een succes , en om 23:10 werd afgemeerd aan de kadekant alwaar tijdens het opruimen de pager in alarm ging voor een brandje in het motorcompartiment van een motorjachtje in de haven.

Zonnetje erbij. Relaxed op voordek

Mooie luchten. Tong


18 juni was het dan zover , de langverwachte splinternieuwe Volvo hoogwerker van Zierikzee arriveerde vanaf opbouwer Kenbri op de post. Het moderne voertuig met een reikwijdte van 43 zal eilandbreed worden ingezet bij woning en schoorsteenbranden en o.a bij assistentie aan afhijsen van patienten bij de ambulance.De bemanning van de hoogwerker gaan nu met het voertuig worden opgeleid. Het voertuig zal naar verwachting zo einde dit jaar inzetgereed staan , tot zolang word er een beroep gedaan op de ladderwagen van Goes of elders.Foto´s K . Broekhuizen
( 07 - 04 ) Zaterdag deed een ploeg van Zierikzee mee aan de 112 Vaardigheidstoets in Axel. De ploegen kregen een brandmelding voorgeschoteld in een bedrijfsloods. Bij aankomst hing er een werknemer uit het raam , die vanwege de brand beneden niet meer wegkon, nadat deze via de ladder was gered gaf de man aan dat zijn collega die nog binnen was door het lint was gegaan en brand had gesticht. Zijn collega zou aan het werk geweest zijn in de tweede loods aan een rode Alfa. Bij binnentreden troffen de ploegleden 2 brandhaarden aan, 1 in de kantine en 1 in de eerste loods, nadat deze waren afgeblust en door inzet van de ventilator het zicht in de loods toenam stond er achterin de loods een auto waar de bewuste werknemer onder bekneld lag.maar er was altijd nog de startinfo van de rode alfa in de 2e loods .Die bleek ook nog te branden. Deze werd doorr 6 van de 10 ploegen genist. Zierikzee was eeb vn diee zes , en moest daarom genoegen nemen met de 8ste plaats van de 10 . Eerste werd Aardenburg , tweede de post Terneuzen.


( 10 - 03 ) Zaterdag deed een ploeg van Zierikzee mee aan de Hoge druk Vaardigheidstoets in s'Gravenpolder.De ploegen kregen een brandinzet in een bedrijfspand voorgeschoteld. Er was brand uitgebroken in een wasdroger in het pand met een doorslag in het centraal afzuigsysteem.In het pand lag ook nog een persoon te slapen.In totaal deden er 10 plogen mee , Arnemuiden en Stavenissee werden 1 en 2 , Zierikzee behaalde de 8e plaats .


( 20 - 05 ) Zaterdag deed een ploeg van Zierikzee mee aan de 1e ronde gewestelijk van de Hoge druk baan in Wessem ( Limburg ).De 9 deelnemende teams kregen een inzet voorgeschoteld met een Zeeuws tintje.Ze kregen een brandmelding aan boord van een schip aan het kanaal te Wessem. Onderweg stuite men op een verkeersongeval , een auto was tegen een boom gereden en de bestuurder lag gewond op straat , daar moest uiteraard op worden gehandeld. Eenmaal ter plaatse bij het schip lag daar zandschip Puala F uit Goes , met behulp van hoge druk en een vluchtmasker moest er een s.o worden gered uit de rokende vertrekken. Post Wemeldinge behaalde de 1e plaats, 2 e werd post Nieuw Beijerland , Zierikzee behaalde de 7e plaats .


( 13 - 05 ) Zaterdag deed de ploeg van Zierikzee mee aan de 1e ronde gewestelijk van de 112 baan in Bruinisse. 9 teams kregen een mooie inzet voorgeschoteld. Er werd een brand gemeld in machinefabriek Padmos aan de haven , de brand zou aangestoken zijn door een boze ex werknemer, vanaf het havenplateau werd de aanrijdende brandweer opgevangen door de melder die in een auto vor de brandweer uit reed, de melder vloog bij de fabriek de bocht om en tegen de tijd dat de brandweer de hoek om kwam trof men de auto van de melder op zijn kant aan met daaronder een fietser bekneld. Door goed uit te vragen kon de juiste prioriteitstelling worden gemaakt , eersst de dader van de brand redden die nog in het brandende pand zat , daarna de beknelling oplossen. Post Oirschot behaalde de meeste punten , 2e werd de post Dow en de derde plaats was voor de post s'Heer Arendskerke. Die 3 gaan door naar de halve finale 10 juni in Aalsmeer. Zierikzee behaalde de 6e plaats. .


( 08 - 04 ) Zaterdag deed een team van Post Zierikzee mee aan de H.D Vaardigheidstoetsen provinciaal georganiseerd door de post St Annaland . In een bedrijfspand op een bedrijventerrein was brand uitgebroken en moest bestreden worden , ook waren er een aantal slachtoffers vermist.Tijdens de inzet bleek er drugs versneden te worden in het pand. Post Oost Souburg ging met de eerste prijs aan de haal , s Gravenpolder scoorde de 2e plaats en Zierikzee eindigde als derde van de 10 deelnemende ploegen. Zierikzee gaat daarom door naar de gewestelijke ronde op 20 mei in Limburg .


( 11 - 03 ) Zaterdag deed een team van Post Zierikzee mee aan de 112 Vaardigheidstoetsen provinciaal georganiseerd door de Post Koewacht.De 10 ploegen kregen een melding van assistentie aan de ambulance bij een bevrijding van een gewonde electromonteur Ter plaatse bleek de monteur in de pompruimte van het plaatselijke zwembad tijdens het werken aan de stroom onder een ingestort steiger gekomen te zijn. Nadat het s.o bevrijd was moest geassisteerd worden met de reanimatie.Toen kwam plots de collega van de monteur dat hij in de hectiek zjn frituurpan wass vergeten en dat die brand had veroorzaakt in de kantine , ook was er een doorslag naar de naastgelegen kleedkamer waar nog nog een slachtoffer te vinden was. s'Heer arendskerke werd 1 e , Zierikzee 2 e en s ' Gravenpolder 3e , deze drie gaan door naar de 1e gewestelijke selectie ronde in Bruinisse op 13 Mei .


Zaterdag 6 Jan , Kerstboomverbranding.Kruising Boereweg bij Gem.huis. via de link hieronder printbare flyer met alle info.

Klik Hier voor Flyer met info over kerstboomverbranding 2017 ! Tot dan ....


( 17 - 10 ) Vanaf vandaag ( 17-10-16 ) moet de brandweer van Zierikzee het een aantal jaren zonder 2e voertuig op de post gaan stellen.De 48-39 is vandaag opgehaald en word elders in Zeeland ingedeeld op een post voor de brandbestrijding. De VRZ kampt in Zeeland met een voertuiggebrek en zag zich genoodzaakt , ondanks de bedenkingen van de post , het 2 e blusvoertuig van de stad elders in te zetten. In de toekomst is het de planning dat als er in Zierikzee een nieuwe kazerne gebouwd gaat worden , Zierikzee samensmelt met de post Kerwerve en vanaf dan weer over 2 bluseenheden beschikt vooor de historische binnenstad Bij het realiseren van de nieuwe kazerne zal er ook een hoogwerker arriveren in Zierikzee .In de tussentijd zal de kortsbijgelegen buurpost ( Kerkwerve ) vanuit hun kazerne in het dorp , Zierikzee bedienen bij middelalarm.
( 15 - 10 ) Zaterdag deed er een ploeg van Zierikzee mee aan de Najaars vaardigheidstoetsen in Oosterland . Er moest een brand worden bestreden die uitgebroken was in een bedrijfspand op een bedrijventerrein in Nieuwerkerk. De brand woedde bij bouwbedrijf Verwijs rondom de spuitcabine, en in de loods lagen enkele slachtoffers bekneld. De eerste plaats was voor Post Domburg en de tweede plaats ging naar Post Sluis , Zierikzee behaalde de 7e plaats .


( 17 - 09 ) .Zaterdag rond de klok van drie uur vertrok de ZZ 4 vanuit de haven van Zierikzee voor de jaarlijkse vistocht van de Brw blusgroep Zierikzee. Gevist werd er dit jaar , maar gevangen niet. Onder het genot van een heerlijk september zonnetje werd slecht 1 mager visje van wel 9 cm boven gehaald Dit in schril contrast met de 49 vissen met een lengte van een dikke 8 mtr totaal van vorig jaar .Aan J. Bolle de eer de beker mee naar huis te nemen voor de meeste , grootste en enigste vis.Het werk van de kok en het practige weer maakten de tocht toch tot een succes , en om 23:00 werd tevreden afgemeerd aan de kadekant.

Zonnetje erbij. Relaxed op achterdek


( 02 - 04 ) Zaterdag deed er een ploeg van Zierikzee mee aan de 112 wedstrijden in Oostburg . Er moest een brand worden bestreden die uitgebroken was in een bedrijfspand. De eerste plaats was voor Post Torenweg en de tweede plaats ging naar Post Zwartewaal , Zierikzee werd 6e van de 10 deelnemers .


( 29 - 03 ) Afgelopen dinsdag arriveerde de HV-1 uit Twente in Zierikzee , het voertuig word tijdelijk in Zierikzee gestald , totdat begin Jan. 2017 de definitieve HV-1 in Zierikzee komt te staan . De stalling van een HV-1 op het eiland komt voort uit het plan "Maatwerk" wat de VRZ geleidelijk uitrolt over Zeeland De 2 hv -2 's die nu op de koppen van de eilanden staan komen , als de HV 1 op een later tijdstip dit jaar inzetgereed is , te vervallen .Tevens is de planning dat er medio 2018 in de nieuw te bouwen kazerne in de omgeving Haringvlietstraat een hoogwerker gestald word . Aan de post Zierikzee voorlopig de opdracht zich vaardig te maken met het hv voertuig en de materialen.


17-03-65 / 16-04-2015

Stil en diep bedroefd zijn wij door het toch nog plotseling overlijden

van onze vriend en collega

Ino Van Sorge

Bewonderenswaardig was zijn plek in onze ploeg.

Zijn creatieve ideeen en ludieke plannen.

Waardevolle herinneringen koesteren wij ,

Zeker zijn woorden , aanwezigheid en afscheid op zijn laatste oefenavond .

 

Onze gedachten zijn bij Astrid , Lisa & Jop, Maarten , familie en vrienden
© J.B Schot